De ontdekking van de havenstad is niet alleen een buitengewone archeologische ontdekking. Het is een bevrijdende gebeurtenis verzoent Pisa aan de zee en verzoent met zijn verhaal.

De ontdekking van de oude havenstad van Pisa, de Etruskische en Romeinse ruïnes is een van die gebeurtenissen die een diepe stempel zal drukken op de kennis van de geschiedenis van mediterrane beschavingen. Er werd gesproken (en praat over het weer en beter over het jaar te komen) op "graven Wonderland" en, met enige overdrijving, de ontdekking van de ‘Pompeii van de zee. " En er is geen twijfel dat we een van die plotselinge openbaringen die nu pas kan ons archeologie geconfronteerd. Een van die invallen die in het verre verleden, dwingt ons tot de belangrijkste stukken van onze geschiedenis te herschrijven, ze eindigen met een aanzienlijk effect op onze toekomst. Zeker, de ontdekking van de oude poort die een hele millennium (vanaf de vijfde eeuw voor Christus tot de vijfde na) omvat is gebonden aan deels te versterken en het toeristisch imago van Pisa, een stad die wereldwijd bekend om haar scheve toren te veranderen, maar bijna last van een stereotype toerist die op een bepaald moment speelde een overweldigende van zijn identiteit. En nooit zoals in dit geval is de helft van het onbewuste van een stad die ongelooflijk, sleept u en melancholie stemmingen juist vanwege de onopgeloste problemen van de geschiedenis en een abrupt einde gisteren, maar niet deed zich voor in 1284 toen de vloot van Genua, Pisa pak slaag, dat een eind te maken aan een droom van glorie, dat de verschijning van een keizerlijke project was. Zou willen zeggen – een beetje ‘te ver en een beetje’ het vertellen van de waarheid – die zelfs vandaag de Pisan fail over. Schuldgevoel ook een fijne schrijver met de naam van Rudolf Borchardt, bekend in het begin van de twintigste eeuw, die in 1932 een boek schreef met de titel Wilhelmine van intense nostalgie Pisa, de eenzaamheid van een imperium (Nistri-Lischi uitgever) als er ooit suggestief en overlopen in de hitte van zijn historische verbeelding. Het is verplicht leesvoer, voorzien van een robuuste, kritische geest, maar het zal moeten een soort van samenvatting kunnen we van een woord voor te stellen "ideale opvatting van Pisa als de kern van een wereldrijk op de oude manier."
Borchardt fase diagram dat de Ghibellijnen van Pisa, XII en XIII eeuw als een maritieme referentie-arm en de keizers in Italië en de Middellandse Zee. Meer dan gewapend, zegt hij, Pisa was de drijvende kracht van een keizerlijke project dat zeker nodig is de grootste Duitse macht, maar die niet konden worden bereikt dan door de wijding van Pisa als hoofdstad en geestelijke centrum. De verklaring ligt in het lezen van de hele originaliteit van Pisa, wiens verhaal "zo vreemd aan het Italiaanse karakter – hier is de hoeksteen van de gedachte van Borchardt – behoort niet tot de geschiedenis van Italië," maar dat van een ‘perfecte boog van de zee " dat bedragen vrijwel de gehele omtrek van de Middellandse Zee.
We weten dat dit project (het was echt of virtueel) niet kon worden gerealiseerd en is nog steeds een feit dat de canonieke datum van het begin van het verval van Pisa (in feite de nederlaag van Meloria van 1284) is kort na de dood van keizer Zwabische Frederik I (1250) dat de keizerlijke project was ondoorgrondelijk, maar de onbetwiste tolk.
Borchardt visie, zoals afgedwongen, bleek zo aantrekkelijk en de moeite waard voor het ego te worden Pisa zelf een stukje van zijn geschiedenis. Voor een volk die hebben geleden voor eeuwen de heerschappij van Florence, die bitter heeft gevochten met Lucca en slecht verdroeg de geboorte en de ontwikkeling van de haven van Livorno, Toscane binnenland tot de schouders en het gevoel gelukkig geëxtrapoleerd uit de gebeurtenissen van de gemeentelijke twistziek was een formidabele en troostende uitweg uit de depressie opgedaan in de lange tunnel van decadentie. In feite is dit troost was het niet en kon niet doorslaggevend zijn. In sommige opzichten versterkt, zodat de spijt en frustratie van het niet hebben kunnen een dergelijk ambitieus project historisch te bereiken. Pisa is al lang overgelaten om te beschrijven hoe een stad wordt gekenmerkt door "eenzaamheid", "eenzaam en stil", "bijna leeg", "de schaduw van wat eens geweest." En dit alles in weerwil van haar monumenten en een klimaat zo gezond te kunnen, zelfs Giacomo Leopardi behouden. Die echter, want deze moest hij excuses aanbieden aan haar vriendin, te schrijven: "Ik vrees dat ik verliefd te veel van Pisa, maar de console zelf dat ik uit dit gevaar. Ik heb geen Pisa te zien, ik heb alleen nergens heen, behalve om te lopen. " De "eenzame" was in feite een vorm van onthechting en vervreemding. Het is in feite een uitdrukking die zo vaak terugkeert in de dagboeken van liefhebbers van de grand tour te suggereren dat de Pisan hebben gedaan, na verloop van tijd, om te breken met de erfenis van buitengewone artistieke en architectonische waarde dat de oude maritieme macht had gegoten de stad. Niet verrassend, de Piazza dei Miracoli, die haar sieraden (de Duomo, het Baptisterium, de toren en het kerkhof) bevat onbegrijpelijk is in een groen tapijt, leven in splendid isolation perifere individueel uit de buurt van het moderne stadscentrum, is niet bekend maar beter worden bewaard voor het genot van toeristen of moet worden bewaard bij een veilige afstand in plaats van een dagelijks leven dat ze willen en misschien moeten we niet negeren, vraag ik me af.
Uiteraard geeft dit extra charme aan Pisa en maakt het nog specialer (en intrigerende), een bezoek dat niet wil stoppen aan de oppervlakte en een verlangen om de geheimen van een stad die heeft gewekt grote haat en grote liefdes dringen. Maar te willen denken in termen van identiteit als een volk en een cultuur, kunnen we niet van de indruk ontdoen dat de ontdekking van de haven lijkt voorbestemd om een ​​bevrijdend effect voor de onrustige psychologie van Pisa hebben.
Het kan helpen bij het verzorgen van de wonden open zeven eeuwen na de nederlaag van Meloria en eindelijk vrij van de toeristische imago van de stad ondraaglijke helling van de dictatuur van de Tower. Deze bevinding, schreef in een essay bewonderenswaardig Stefano Bruni van het eerste deel van Pisa door de eeuwen heen, "is geopend een paar kieren in het oudste verhaal van de afwikkeling van Pisa, het wegnemen van het karakter van de oude stad, zonder het schijnbare gebrek aan oudheden archeologische resten die waren verleend. " Het is alsof plots vond hij Pisa, met zijn Pompeii, de diepe wortels van haar geschiedenis tot nu toe bleef verrassend verborgen.
Het is nobel wortels die bevallen in het hart van de oude beschaving en dat, wederom, terug naar de zee, de zee die hij op onverklaarbare wijze was verwijderd.
Het is echt een prachtig avontuur vandaag heb ik geprobeerd naar Pisa peer-met andere ogen, in een poging om de ware kans, de geschiedenis van de literatuur, de oude van de moderne, de voorouderlijke herinneringen die zijn opgeslagen in het onbewuste collectieve rationaliteit van het rustige leven van alle onderscheiden dagen.
Gaan naar Pisa, kunt u altijd staren in de voorkant van de helling van de Tower. Maar als je echt wilt deze geweldige stad te leren kennen en de aandacht van Pisa te krijgen proberen op te zoeken en als de zee, horizon geschetst te zien.

Aldo Canale, journalist en uitgever

Di Pisaonline

Pisa-online.info è un portale turistico sulla città di Pisa è della famosa Torre pendente. Fa parte del network di portali su Pisa by www.pisaonline.it in rete dal 1996.

Centri termali Pisa

Terme di San Giuliano

Gli effetti benefici delle acque di San Giuliano Terme erano già noti in epoca etrusca e romana, quando furono costruite le prime strutture per lo...

Uliveto Terme

Uliveto Terme Nella stretta fascia pianeggiante che si estende tra la sponda nord dell'Arno e le pendici meridionali dei Monti Pisani si trovano le Terme...

Casciana Terme

Casciana Terme  Casciana Terme Casciana Terme, un tranquillo borgo tra le colline, un piccolo capolavoro di armonia come solo i toscani sanno fare.   Le...